1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cateye Strada Wireless not working.

Discussion in 'Bicycle Mechanics and Repairs' started by pepecat, 17 Sep 2011.

  1. pepecat

    pepecat Well-Known Member

    Hi

    I've had my cateye strada wireless for a while (it was a christmas present last year) and it's been fine. Now, all of a sudden, it's stopped working. The magnet is still on the spokes (i did wonder if it had fallen off), the readery thing is still there, you can scroll through the various modes fine, the clock still works, but it's not recording anything. I did about 30 miles the other day, and it eventually had me as doing 0.01 miles.....

    Any suggestions? Could it be the battery in the magnet / reader thing that's attached to the fork? I've only had it on the bike since May and I only go out about once a week, so the rest of the time its in 'sleep' mode, so its not getting loads and loads of use. Seems like a very short battery life to me if it is that.
     
  2. fossyant

    fossyant Ride It Like You Stole It!

    Location:
    South Manchester
    New batteries first, and re-sync the computer and sensor - that's happened to me once. Or if you don't fancy replacing the battery (they last over a year normally) then do a re-sync.
     
  3. coffeejo

    coffeejo Ælfrēd

    Location:
    West Somerset
    Is the sensor correctly lined up with the magnet? Mine got knocked a while back and refused to record anything until I'd put it back in the right place.
     
  4. TheDoctor

    TheDoctor Man-Machine Staff Member

    Location:
    Stevenage
    I once had this. Confused the hell out of me.
    I then realised I'd had the front wheel out...and put it back in the other way round.
    Sensor on the right + Magnet on the left = not working
    :blush:
     
  5. +1 for batteries if nothing else has changed and all was working before. The Strada uses CR2032 batteries. Avoid the high street as the price will probably be giddy.

    Ebay's a great place for them, see HERE :thumbsup:
     
  6. fossyant

    fossyant Ride It Like You Stole It!

    Location:
    South Manchester
    Smokey is right about avoiding the high street. I buy Duracell CR2032's in packs of 10 from ebay for less than you can get 1 in many stores !
     
  7. OP
    OP
    pepecat

    pepecat Well-Known Member

    Thanks peeps! I'll try the battery first and see what happens.
     
  8. Monsieur Remings

    Monsieur Remings Veteran

    Location:
    Yatton UK
    I know it sounds a bit obvious again but have you tried moving the actual sensor, they will shift a mm or two even tight fitted with the cable and I'd say most won't work beyond a 4mm gap. (I also find the normal magnets that come with the Cateye a bloody nuisance and if it isn't dead straight it will not read).

    I use a Maplins small rare Earth magnet, very powerful and small...
    http://www.maplin.co.uk/magnets-26348?ordercode=YA26D but recently epoxied mine to the blade spoke due to it twice removing itself on the road. Superglue wasn't enough, so whoever mentioned them coming loose is right, they can and do.

    Have a fiddle with the positions of everything, lift the front wheel up push it forward fast and see if you get a reading.
     
  9. fossyant

    fossyant Ride It Like You Stole It!

    Location:
    South Manchester
    Don't forget to re-sync it.